De bodem van West-Papoea is rijk aan waardevolle mineralen en grondstoffen. Terwijl verschillende actoren economisch profiteren van de ontbossing en ontginning van de grond in deze regio, verliezen inheemse volkeren hun primaire bron van voedsel en inkomen. Advocaat en verdediger van de inheemse volkeren in West-Papoea, Tigor Hutapea, was van 10 tot 13 december in Nederland als onderdeel van een Europese advocacy tour om lobby te voeren en aandacht te vragen voor de zorgwerkende situatie in provincies als West-Papoea. We blikken hier graag op terug.
Tigor werkt voor Yayasan Pusaka Bentala Rakyat Organisasi, een organisatie die zich richt op onderzoek, belangenbehartiging en de documentatie en promotie van de rechten van de inheemse bevolking. Dit werk omvat ook het bieden van onderwijs en de empowerment van de inheemse bevolking.
Een grote onderneming in Merauke, genaamd Merauke Energy and Food Estate (MIFEE), leidt tot de ontbossing van een gebied ter grootte van de helft van Nederland op inheems grondgebied. Tijdens deze tour werd de aandacht gevestigd op dit desastreuze project en de Europese wetgeving die zou moeten voorkomen dat de Europese markt de eindbestemming wordt voor producten zoals palmolie en bioethanol uit suikerriet die daar verbouwd worden.
De Regulation on Deforestation-free Products (EUDR), die ervoor moet zorgen dat producten die in de EU worden geconsumeerd niet bijdragen aan ontbossing of bosdegradatie wereldwijd, is echter met een jaar uitgesteld vanwege succesvolle lobbyactiviteiten van de Indonesische overheid.
Tijdens de tour was het Tigor’s missie te voorkomen dat de wet wordt afgezwakt en dat het oorspronkelijke doel – ervoor zorgen dat de producten die EU-burgers consumeren, geen bijdrage leveren aan ontbossing of bosdegradatie wereldwijd – behouden blijft.
De advocacy tour
De advocacy tour begon direct met een film screening aan de universiteit in Wageningen. Aanwezigen keken de film Afsya, over ontbossing en de tactieken die worden gebruikt om grondgebieden af te pakken en de strijd tegen deze tactieken. West-Papoea was als onderwerp al eerder aan bod gekomen in de werkgroep waardoor studenten scherpe vragen stelden. De focus lag vooral op hoe de EUDR, ondanks de oneerlijke marktwerking, zou kunnen dienen als een middel om ontbossing tegen te gaan, en de mogelijke rol van de Europese Unie hierin als promotor van eerlijke en duurzame handelspraktijken. De complexe materie rondom landgrabbing en de strijd daartegen in de rechtbanken van Indonesië kwam ook aan bod, evenals de rol van Nederland in de annexatie van West-Papoea door Indonesië en het onderbelichte aspect van kolonialisme in het maatschappelijke debat.
Verder hadden we verschillende afspraken. Eerst had Tigor een afspraak met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Tot slot had Tigor had een afspraak met Milieudefensie en SOMO om te spreken over de specifieke categorisering van Indonesië binnen de EUDR en de mogelijkheden om de wet te gebruiken om landgrabbing en ontbossing tegen te gaan.
Het was een waardevolle tour die het mogelijk maakte de zichtbaarheid over de situatie in West-Papoea te vergroten. Wil je meer lezen over de situatie in deze regio en over Tigor’s werk? Klik dan hier voor een interview met Tigor en klik hier voor het landbouwplan in West-Papoea.
–
Wil jij ook je steentje bijdragen om advocacy tours zoals deze en onze overige werkzaamheden mogelijk te maken? Doneer hier!
Deze advocacy tour is mede mogelijk gemaakt dankzij het VFonds en Haella.