Interview David Augusto Jimenez Mireles

Vijf vragen aan onze nieuwe Shelter City gast David

Op dit moment verblijft de 26-jarige Mexicaanse mensenrechtenverdediger David Augusto Jimenez Mireles in Utrecht. Zijn verblijf staat in het teken van het Shelter City project, waarbij hij wordt begeleid door PBI Nederland en Justice and Peace. Tijd om hem beter te leren kennen! Wij stelden hem vijf vragen over zijn werk en zijn verblijf in Utrecht.

1. Wat houdt je werk als mensenrechtenverdediger in Mexico precies in?

In mijn werk begeleid en adviseer ik familieleden van vermiste personen in Mexico. Daarnaast monitor ik ernstige mensenrechtenschendingen die plaatsvinden in Coahuila, de grensstaat waarin ik woon. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar het monitoren van gevallen van gender-based geweld.

Sinds 2014 ben ik verantwoordelijk voor het onderzoeksteam van de mensenrechtenorganisatie Centro Diocesano para los Derechos Humanos Fray Juan de Larios. Ik beheer het documentatiesysteem en zorg ervoor dat deze correct functioneert. In het systeem wordt aandacht gevraagd voor ernstige mensenrechtenschendingen, waarvan wij meldingen maken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan gedwongen verdwijning van personen.

2. Welke uitdagingen kom je tegen in je werk als mensenrechtenverdediger?

Naast de uitdagingen die de huidige pandemie met zich meebrengt, werk ik in een context die gekenmerkt wordt door een hoge mate van corruptie, straffeloosheid en geweld. Dit wordt veroorzaakt door de ‘war on drugs’ en terreur door georganiseerde misdaadgroepen. De corruptie, straffeloosheid en geweld worden helaas door de autoriteiten in stand gehouden.

“Niet alleen mensenrechtenverdedigers lopen dit gevaar, maar ook de gewone Mexicaan komt deze risico’s tegen.”

3. Mexico is één van de gevaarlijkste landen voor mensenrechtenverdedigers*. Loop je zelf ook gevaar?

Gedurende mijn jarenlange ervaring als mensenrechtenverdediger ben ik vaak getuige geweest van extreem geweld tegen ‘gewone’ mensen, mensen zoals jij en ik. Hiervan heb ik inmiddels honderden gevallen gedocumenteerd. Enkel en alleen door te verlangen naar – en te werken aan – een betere samenleving waarin harmonie en vrede bestaan, moet men vrezen niet thuis te kunnen komen, vermoord, ontvoerd of gemarteld te worden of te verdwijnen. Niet alleen mensenrechtenverdedigers lopen dit gevaar, maar ook de gewone Mexicaan komt deze risico’s tegen.

4. Kun je meer vertellen over de begeleiding die je krijgt van PBI Mexico en PBI Nederland (Shelter City)?

De organisatie waarvoor ik werk wordt begeleid door PBI Mexico in het verbeteren van interne processen en het onderhouden van onze relatie met de autoriteiten. Op dit moment ondersteunt PBI Nederland (Shelter City) ons door ruimte te geven voor rust en trainingen in veiligheid. Bovendien brengt het mijn organisatie dichter bij de internationale gemeenschap, waardoor de hevige mensenrechtencrisis in Mexico zichtbaarder wordt.

“Dit is precies wat ik nodig heb om mijn batterij op te laden en de onvermoeibare zoektocht naar vermiste personen in Mexico voort te zetten.”

5. Wat hoop je uit het verblijf in Utrecht te halen?

Persoonlijk hoop ik een tijd te kunnen bijkomen van een omgeving van extreem geweld die in Mexico ervaren wordt. De afgelopen dagen heb ik de kans gehad om de stad Utrecht een beetje leren kennen. Ik heb het gevoel dat ik hier echt tot rust kan komen en kan genieten van de kalmte die hier heerst. Dit is precies wat ik nodig heb om mijn batterij op te laden en de onvermoeibare zoektocht naar vermiste personen in Mexico voort te zetten.

* Human Rights Watch, World report 2021: Mexico (2021)

Interview vertaald vanuit het Spaans.

David Augusto Jimenez Mireles
Centro Diocesano para los Derechos Humanos Fray Juan de Larios
http://www.frayjuandelarios.mx/
@FrayJuandeLariosAC