Op 24 oktober organiseerde Peace Brigades International-Canada een webinar over de VN-biodiversiteitsconferentie (COP16) in Colombia, de aankomende onderhandelingen in Genève over het Bindend Verdrag inzake het bedrijfsleven en mensenrechten en de dringende noodzaak om klimaat beschermers wereldwijd te beschermen.
Tijdens het webinar bespraken experts zoals Michel Forst (VN-Speciaal Rapporteur voor klimaatverdedigers), Berenice Celeita (van de Colombiaanse mensenrechtenorganisatie Nomadesc), Javier Garate (Global Witness) en Yannick Wild (PBI-Zwitserland) de uitdagingen en obstakels waar klimaatverdedigers mee te maken hebben.
Een belangrijk onderwerp was “Doel 22” van het COP16-kader, waarin volledige bescherming voor klimaatverdedigers wordt beloofd. Het concept van het Bindend Verdrag vereist dat staten wetgevende en andere maatregelen nemen om de veiligheid van mensenrechtenverdedigers, journalisten en inheemse gemeenschappen te waarborgen.
Toch zijn er zorgen over de effectiviteit van deze beloftes. De vraag blijft of internationale processen zoals COP16 en het Bindend Verdrag daadwerkelijk zullen leiden tot de broodnodige bescherming van activisten, of dat economische en politieke belangen nog steeds de boventoon zullen voeren. De panelleden wezen op de dubbele agenda die vaak speelt tijdens internationale onderhandelingen, waarbij belangrijke stemmen van gemeenschappen worden gemarginaliseerd en waar grote bedrijven soms meer toegang hebben tot invloedrijke gesprekken dan de activisten zelf.
Belangrijke data en het werk van Peace Brigades International
COP16 loopt nog tot 1 november in Cali, Colombia, gevolgd door COP29 van 11 tot 22 november in Azerbeidzjan en de onderhandelingen over het Bindend Verdrag van 16 tot 20 december in Genève. In 2024 zal COP30 plaatsvinden in Belém, Brazilië.
De situatie van klimaatverdedigers blijft wereldwijd kritiek. Sinds COP21 in 2015 zijn volgens Global Witness minstens 1.390 land- en milieuactivisten vermoord. Peace Brigades International zet zich in om deze verdedigers te beschermen en hun stem te versterken, maar er is nog steeds veel werk te doen om ervoor te zorgen dat hun levens en de natuurlijke hulpbronnen die ze beschermen worden gerespecteerd.
Door de inzet van organisaties zoals PBI en de steun van internationale verdragen kunnen we stappen zetten richting een veilige toekomst voor klimaat- en mensenrechtenverdedigers.
Meer lezen? Ga naar de blog van PBI Canada