Van 30 augustus tot 1 september 2017 vond de speaker tour Kenia plaats. Mensenrechtenverdediger Stephen Kinuthia Mwangi heeft afspraken gehad in Nederland en Europa om te pleitten voor sociale rechtvaardigheid in Kenia en met name in Mathare, een sloppenwijk van Nairobi.
Stephen is de administratieve coördinator van organisatie Mathare Social Justice Centre (MSJC), een organisatie opgericht door jongeren die zich bezig houden met het documenteren van mensenrechtenschendingen in Mathare. Structureel geweld is een veel voorkomend probleem in de sloppenwijk. De MSJC werkt aan sociale rechtvaardigheid door de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroten middels het creëren van sociale platforms en door zich te focussen op thema’s zoals politiegeweld, buitengerechtelijke moorden, landonteigening en politieke aansprakelijkheid.
Tijdens zijn bezoek in Nederland heeft Stephen afspraken gehad met het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Amnesty International. In beide gesprekken ging Stephen in op de problemen die zich afspelen in Kenia. Hij benadrukte dat het politiegeweld rondom de verkiezingen niet een eenmalige gebeurtenis maar een structureel probleem is. Daarnaast vertelde hij over het werk van MSJC en hoe zij dit probleem aan de kaak stellen door de geweldsincidenten te documenteren. Zowel het Ministerie van Buitenlandse Zaken als Amnesty International toonde interesse en luisterde aandachtig naar zijn verhaal.
In de avond van woensdag 30 augustus vond de Human Rights Café plaats. Tijdens dit evenement werd aandacht gegeven aan de mensenrechtensituatie in Kenia met de focus op het buitensporig gebruik van geweld door de politie. Stephen sprak zowel over zijn persoonlijke verhaal als de context rondom structureel politiegeweld. Lees hier het verslag van deze avond.
Op donderdag 31 augustus is Stephen samen met PBI naar Brussel gereisd om te spreken met een lid van het EEAS en drie Europese parlementariërs die aanwezig waren tijdens de verkiezingen in Kenia. De afspraken waren belangrijk omdat Stephen zijn kennis en inside-informatie van lokale organisaties kon delen met de parlementariërs. Lees hier meer.
Naast Brussel was er ook belangstelling in Stephen’s zaak vanuit een andere hoek. Op vrijdag 1 september heeft Stephen onverwachts een interview mogen geven aan NOS op 3. Zij hebben een mooi portret van hem gemaakt waarin de ernstige situatie in Kenia op gebied van structureel politiegeweld nadrukkelijk wordt weergegeven. Lees hier meer over deze dag.
Het was een intensieve maar leerzame speaker tour waarin Stephen zijn werk en de situatie in Kenia onder aandacht kon brengen. Naast het opdoen van nieuwe contacten voor zijn werk heeft Stephen ook zijn sociale netwerk kunnen uitbreiden.
Tijdens de speaker tour is er een reportage gemaakt over Stephen waarin hij vertelt over zijn werk. Bekijk de reportage hier:
Deze activiteiten van PBI worden mede mogelijk gemaakt door bijdrages van: